Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA), bendradarbiaudama su Lietuvos edukacinių tyrimų asociacija (LETA), surengė edukacijos forumą „Iššūkiai ugdymui ir švietimui antropoceno epochoje – į ką reikėtų sutelkti dėmesį?“. Į jį pakviesti ugdymo ir švietimo tyrėjai, doktorantai, dėstytojai, švietimo ir socialinės politikos formuotojai, mokyklų vadovai, mokytojų asociacijų ir nevyriausybinių organizacijų nariai, mokytojai, kitų profesijų atstovai, kuriems rūpi šiuolaikinio ugdymo problemos, švietimo raidos kontekste svarstė vertybinio žmogaus santykio su dabartine geologine epocha aspektus.

 

Dr. Sandra Kairė, Vilniaus universiteto Ugdymo mokslų instituto direktorė, skaitydama pagrindinį pranešimą ,,Kas yra Antropocenas?” dalyviams pateikė trumpą įvadą į antropoceno temą, apibūdino jos problemų kontekstą, pateikė įžvalgas, kas labiausiai akcentuojama edukologijos kontekste kalbant apie antropoceno epochą. Ji taip pat apibūdino antropoceno sąvoką, aptarė žmogaus ir technologijų santykį dabartiniame pasaulyje, pabrėžė, kad žmonija įžengė į naują epochą – antropoceną, kur atsiranda kita žmonijos kaip rūšies savivoka, kreipianti dėmesį į tai, kad žmonija tampa fiziškai plintančia rūšimi, veikiančia nebe asmeniškai, o geologiškai.

Dr. S. Kairė apžvelgė, kaip įvyko žmonijos perėjimas nuo biologinio iki geologinio veikėjo vaidmens, atkreipė dėmesį į tai, kad žmonių tapimas biologiniais veikėjais neišvengiamai susijęs ir su technologijomis ir jų naudojimu. Pasak prelegentės, nepaisant to, kad antropoceno epochoje ypač akcentuojami žmogaus ir gamtos santykiai, tarp jų neišvengiamai įsiterpia ir technologijos. Forumo vedėja dr. Asta Ranonytė
pakvietė diskusijos dalyvius galvoti apie triadą – žmogų, technologijas ir gamtą – ir apie jų tarpusavio santykius, pasvarstyti apie tai ugdymo kontekste, aptarti, kokio santykio turėtume siekti, kaip švietimu ir ugdymu būtų galima mažinti žmonijos kaip geologinio veikėjo vykdomą destrukciją.
Vyko intensyvi diskusija. Visą edukacijos forumo „Iššūkiai ugdymui ir švietimui antropoceno epochoje – į ką reikėtų sutelkti dėmesį?“ diskusijos vaizdo įrašą galima peržiūrėti https://www.youtube.com/watch?v=E8Ots1JtsM4

Plačiau: https://www.svietimonaujienos.lt/zmogus-ir-aplinka-vertybinio-pokycio-issukiai-ugdymui/